Over Buurtboerderij 'Ons Genoegen'

Een bonte verzameling wereldburgers:
De Buurtboerderij heeft een rijke geschiedenis en een interessant verhaal.
We zijn altijd opzoek naar vrijwilligers die werkervaring willen opdoen op de Buurtboerderij.
Wilt u als vrijwilliger komen helpen of zoekt u een plek waar u werkervaring kunt opdoen? Neem contact op met Kim Dudink (kim@buurtboerderij.nl) dan kijken we samen naar de mogelijkheden om aan de slag te gaan bij de Buurtboerderij. Medewerkers en vrijwilligers begeleiden kwetsbare Amsterdammers om samen de Buurtboerderij tot een plek te maken voor iedereen.
De Buurtboerderij wordt gerund door vrijwilligers en klanten van De Regenboog Groep. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen, onder begeleiding van de vaste medewerkers, een veilige en gezellig omgeving aangeboden om ervaring op te doen en zelfvertrouwen op te bouwen. Zij werken in de bediening, in de keuken, ontvangen gasten, helpen mee bij trouwpartijen en feestjes en houden de boerderij schoon en gezellig. De Regenboog Groep zet zich al meer dan 40 jaar in voor dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met psychische problemen.
Ter hoogte van de Buurtboerderij is parkeren op de Spaarndammerdijk niet toegestaan.
U kunt uw auto (voor € 0,10 per uur) parkeren bij:
Fietsen dienen geparkeerd te worden ‘bovenaan de dijk’ en mogen niet worden meegenomen op ons terrein.
Jarige kinderen opgelet! De Speelkamer is geopend! Deze ruimte is speciaal ingericht voor kinderfeestjes. Er is een groot krijtbord, een filmscherm en er zijn knutselspullen, spelletjes en kinderboeken aanwezig. Alles wat je nodig hebt voor een leuk verjaardagsfeestje. Heb je een krappe beurs? Op vertoon van je stadspas, mag je deze ruimte gratis gebruiken. Je krijgt er van ons kosteloos ranja bij voor alle feestneuzen.
Voor meer informatie en reserveringen: info@buurtboerderij.nl
Boerderij 'Ons Genoegen' heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Deze boerderij is in 1880 gebouwd maar daarvoor stonden er al twee keer eerder een boerderij met dezelfde naam. Het weiland dat tussen de boerderij en de begraafplaats Sint-Barbara ligt is ook een overblijfsel uit een ver verleden: het ligt er nog precies zo bij als het in de dertiende eeuw is aangelegd.
Door de aanleg van de spoorlijn naar Haarlem (1972) kwam de boerderij wat geïsoleerd te liggen van de stad en raakte een beetje in de vergetelheid. Om het gebouw onaantrekkelijk te maken voor krakers zijn de vloeren eruit gesloopt, gaten in het dak geslagen en werd het overgelaten aan de elementen. Uiteindelijk bleef er van de boerderij niet meer dan een ruïne over.
Maar activisten waren zich bewust van de unieke en historische waarde van het pand. Zij bezetten de boerderij en met de leuze ‘Behoud de boerderij voor de buurt’ roepen zij sympathie op. Een stroom buurtbewoners komt hen steunen en brengt pannetjes soep of sluit zich aan bij de groep. De boerderij wordt opgelapt en de Vereniging ‘Ons Genoegen’ wordt opgericht. Terwijl alle andere polderboerderijen zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, is de Buurtboerderij blijven bestaan.
De boerderij heeft zich in de jaren daarna ontwikkeld tot een plek met activiteiten waar iedereen welkom is. Er worden feesten georganiseerd, er is een restaurant, een heerlijke tuin en leuke ruimtes die te huur zijn voor een zeer schappelijke prijs. Tegenwoordig is de De Buurtboerderij eigendom van Stadsdeel West en wordt beheerd door Stichting Buurtboerderij; het beheer en de exploitatie is door de stichting uitbesteed aan De Regenboog Groep.