Expositie "Mijn kleurrijke achtergrond"

Geboren en getogen op het zonnige eiland Aruba, is haar achtergrond een grote inspiratiebron die Manola helpt een verhaal te vertellen over wie zij is.

  • manola sint jago buurtboerderij expositie westerpark gratis
  • manola sint jago buurtboerderij expositie westerpark gratis

"Een van mijn eerste herinneringen is als klein meisje van drie aan de grote werktafel van mijn vader, die architect was, waar we samen heel veel tekenden en schilderden."

Ze werd geboren met een ernstige chronische aandoening.

Haar grote droom om ooit een kunstopleiding in Nederland te volgen, viel door de vele langdurige ziekenhuis opnames en zware behandelingen in duigen. Maar tekenen en schilderen is ze altijd blijven doen en heeft op die manier zelf een eigen stijl ontwikkeld. Manola:

"In mijn kunstwerken gebruik ik veel kleur en toen ik slechter ben gaan zien, begon ik in een aantal kunstwerken materialen te gebruiken voor diepte en om het allemaal zelf te kunnen voelen."

Als gevolg van bestralingen waarbij de oogzenuw werd beschadigd, is Manola sinds een jaar of vijf slechtziend. Ze ziet alles dubbel en door elkaar heen, tenzij het heel dichtbij is. Daarom kan zij nu alleen schilderen met behulp van een speciale bril en doet zij langer over een kunstwerk dan voorheen.

Over haar werk vervolgt ze:

"Ik heb een tijd gehad dat ik heel donker schilderde, omdat ik mijn frustraties en depressies met het doek wilde delen. Maar de depressies werden steeds heftiger en duurden steeds langer.
Toen heb ik het roer omgegooid en ben over gegaan op het gebruik van felle kleuren en daar werd niet alleen ik, maar ook bezoekers van mijn exposities ontzettend vrolijk van.
Het werkte dus op een gegeven moment als medicijn voor mij, hoe dieper ik in de put zat hoe feller en mooier de kleuren werden.
Soms kan ik gewoon de verf op het doek smijten en mijn handen erover heen smeren en een dag later maak ik daar toch iets moois op en laat ik er de woeste achtergrond op zitten zoals op het doek Zwarte katten brengen geluk.
Maar soms kan ik ook heel rustig iets zwaars met het doek delen in een enkele felle kleur, zoals het geval bij Eenzame vrouw."

Daarnaast beschildert de kunstenaar ook grote houten vazen, maakt ze kleine beeldjes/constructies van hout, sieraden van zilver, koper en goud, en schrijft ze verhalen en gedichten.

"Ik hoop nog heel, heel lang bezig te mogen zijn met kunst!"

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manola Sint Jago:

E-mail: msintjago@planet.nl

Website: https://www.manolasintjago.nl/